SovellusKumppanit

Laitetaan www -sivusi rattaat pyörimään

Hakukoneoptimointi auttaa hakukoneita löytämään www -sivusi

Hakukoneoptimointi tarkoittaa niitä toimenpiteitä, joilla www -sivua optimoidaan hakukoneiden, kuten Google, paremmin ymmärtämään muotoon. Samalla myös sivuston käytettävyys, nopeus ja selkeys asiakkaan suuntaan paranevat. Hakukoneoptimointia voi ajatella siis sivuston yleiseksi parantamiseksi ja kehittämiseksi. Hakukoneoptimointi parantaa sivustosi tuloksia olivat ne sitten yhteydenottoja, myyntejä tai vain sivuilla käyntejä.

Kiinnostaako oman sivustosi hakukonenäkyvyys?

Hakukoneoptimointi voi terminä kuulostaa melko epämääräiseltä ja sitähän se kovin usein onkin. Syy epämääräisyyteen löytyy hakukoneista, kuten google, itsestään. Hakukoneet eivät halua jakaa tarkkoja tietoja siitä miten kukin algoritmi tarkalleen ottaen sivustot tuloksissa järjestelee. Lisäksi hakukoneet rukkaavat omia algoritmejaan jopa useita kertoja vuodessa, jolloin aiemmin hyvinkin optimoitu ja korkealta hakutuloksissa löytynyt sivusto saattaa yllättäen tipahtaa tuloksissa monta pykälää alaspäin.

Pohjimmiltaan hakukoneoptimoinnissa on kuitenkin hyvin yksinkertaista. Kyse on siitä, että tehdään sivustosta tai verkkokaupasta paremmin käytettävä, selkeämpi, nopeampi ja mielenkiintoisempi. Erilaiset optimoinnit tähtäävätkin usein juuri siihen, että asiakas tai sivuston käyttäjä saisi enemmän irti sivustosta, olisi paremmin kartalla missä mennään ja ylipäätään pitäisi sivustosta enemmän. Toki optimointia VOI tehdä myös pelkällä teknis-myynnillisellä otteella ilman ymmärrystä asiakkaan tai sivustolla vierailijan tavoitteista, mutta tällöin riskinä on nopea tulosten tipahtaminen algoritmin yllättäen muuttuessa.

Hakukoneoptimoinnin tarkoitus

Optimoidaanko sinunkin sivusi?

Google kuitenkin selvästi sanoo pyrkivänsä hakutulosten esittämisessä ennen kaikkea käyttäjän kokemuksen parantamiseen - esittämään juuri niitä sivuja, joissa on asiakkaan etsimää sisältöä. Asiakasta tai käyttäjää ymmärtäen tehty optimointi yleensä kestääkin aikaa paremmin kuin pelkästään hakusanoilla tai teknisillä parametreilla tehty.

Sivuston optimointiin pitääkin aina muistaa ottaa mukaan sivuston alkuperäinen, pohjimmainen, tarkoitus - yleensä myynnin tai kävijämäärän lisääminen. Tai sanotaanko niin, että sitä ei saa missään vaiheessa unohtaa.

Hakukoneoptimointia kannattaa yleensä tehdä kahta kautta: sivuston teknisen rakenteen ja toimivuuden kehittäminen sekä sisällön, kuten tekstien ja kuvien, muokkaaminen paremmin asiakkaan tai käyttäjän todellisia tarpeita täyttäväksi.

Hakusanat hakukoneoptimoinnissa

Tarvitsetko neuvoja hakusanoihin?

Hakukoneoptimoinnista ei voi puhua ilman, että mainitsee myös hakusanat, ne termit ja yksittäiset sanat, joilla potentiaaliset asiakkaat etsivät sisältöä hakukoneista. Hakusanat ovat tärkein yksittäinen ohje jonka hakukoneen käyttäjä voi algoritmille antaa siitä, mitä hän on etsimässä. Toki hakukoneet käyttävät myös etsijän aiempaa hakuhistoriaa hyväkseen päätellessään sitä, mitä hän todella on hakemassa, mutta silti hakukoneen kenttään syötetyt hakusanat ovat ne tärkeimmät kriteerit haun onnistumisessa. Www -sivuston tai verkkokaupan tekijän kannalta mahdollisten asiakkaidensa hakutapojen ymmärtäminen onkin kriittisen tärkää, sillä hakukoneet pyrkivät antamaan hakijalle juuri heidän hakuaan parhaiten vastaavia sivustoja tulokseksi. Omien asiakkaiden tai kävijöiden ja heidän hakutapojensa tunteminen auttaa siis optimoinnissa merkittävästi. Jos tiedämme, millaisilla hauilla käyttäjät sivullemme tulevatkaan, voimme yrittää muokata sivustamme paremmin juuri niitä hakuja vastaaviksi - jolloin hakukoneen algoritmi pitää sivuamme parempana osumana juuri siihen hakuun.

Www -sivuston tai verkkokaupan pitää siis sisältää sopivasti juuri niitä hakusanoja, joilla parhaat asiakkaamme etsivät tuotteitamme tai palvelujamme. Tämä on juuri sitä sisällön optimointia.

Linkitykset, kuvat ja sisältö sekä muut näkyvyyteen vaikuttavat seikat

Haluatko apuja sisältöön?

Linkitykset ovat yksi tärkeimmistä sivustoasi nostavista asioista - erityisesti linkkaukset muualta netistä sinun sivuillesi. Linkitykset ovat myös yksi hitaimmista asioista joita optimoinnin saralla voi tehdä. Ja tässä on hyvä huomauttaa: ÄLÄ IKINÄ osta epämääräisten sivustojen linkityksiä, sillä niillä on usein päinvastainen efekti - ne heikentävät sijoitustasi. Google erityisesti "rankkaa" sivustoja asiantuntijuuden mukaan ja mitä paremmin rankatulta sivulta sinun sivustoosi on linkattu, sitä paremmat "pisteet" saat ko linkistä, ja sitä helpommin sivustosi nousee tuloksissa.

Omaperäinen sisältö alkaa näin tekoälyn aikakaudella olla jo miltei harvinaista. Ja sitä mukaa kun sivustot alkavat täyttää sivujaan tekoälyn tuottamalla "sisällöllä", sitä paremmin omaperäinen, oivaltava ja itse kirjoitettu sisältö erottuu edukseen. Google haluaa nimenomaan panostaa alkuperäiseen ensikäden tietoon tai kokemukseen. Heikkolaatuinen spämmisisältö sen sijaan putoaa luokituksista, vaikka siinä kuinka olisi oikeita hakusanoja ja muuta teknistä optimointia.

Sivuston nopeus, käytettävyys

Metatiedot, kuvien nimet, osoiterivi jne

Optimointi on jatkuvaa työtä

Laitetaan yhdessä pyörät pyörimään?

Algoritmien jatkuvasta muutoksesta johtuen optimointi ei koskaan ole "täysin valmis" vaan kyseessä on jatkuva kehitys. Algoritmi muuttuu, trendit vaihtuvat, tekniikka kehittyy jne. Ainoa varma asia on muutos.

Jos siis haluat nousta ja pysyä hyvillä sijoituksilla hakutuloksissa, kannattaa asiaan suhtautua jatkuvana työnä yksittäisen tehtävän sijaan. Luo uutta sisältöä, jaa vanhaa sisältöä uusiin paikkoihin, paranna kuvia ja optimoi sivustoasi teknisesti jne. Loppujen lopuksi ne, jotka jatkavat optimointia ja sisällön luontia menevät lopulta aina hakutuloksissa edelle niistä, jotka ajattelevat optimointia vain yhtenä, kerran tehtävänä, asiana.